Πληθωρισμός: Kάτω από 7% τον Φεβρουάριο

Πληθωρισμός: Kάτω από 7% τον Φεβρουάριο

Σύμφωνα με τη Eurostat, o εναρμονισμένος δείκτης τιμών καταναλωτή αυξήθηκε κατά 6,5%

Κάτω από 7% για πρώτη φορά από τον Φεβρουάριο του 2022 διαμορφώθηκε ο πληθωρισμός στην Ελλάδα, καθώς σύμφωνα με τις εκτιμήσεις που ανακοίνωσε η Eurostat για τον εναρμονισμένο δείκτη τιμών καταναλωτή, αυτός αυξήθηκε σε ετήσια βάση τον Φεβρουάριο του 2023 κατά 6,5%. Τούτο, βεβαίως, σχετίζεται κυρίως με την αποκλιμάκωση των τιμών στην ενέργεια, καθώς τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρωζώνη οι αυξήσεις στις τιμές των τροφίμων συνεχίζονται. Τα στοιχεία για τον Εθνικό Δείκτη Τιμών Καταναλωτή που συνήθως έχει μια πολύ μικρή απόκλιση από τον εναρμονισμένο πρόκειται να ανακοινωθούν από την ΕΛΣΤΑΤ στις 13 Μαρτίου 2023. Υπενθυμίζεται ότι τον Ιανουάριο ο πληθωρισμός διαμορφώθηκε στην Ελλάδα σε 7%, ενώ ο εναρμονισμένος δείκτης τιμών καταναλωτή σε 7,3%.

Με βάση τα στοιχεία της Eurostat, η Ελλάδα τον Φεβρουάριο είχε τον τέταρτο χαμηλότερο πληθωρισμό στην Ευρωζώνη, μετά το Λουξεμβούργο (4,8%), το Βέλγιο (5,5%) και την Ισπανία (6,1%). Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι με βάση τα στοιχεία της Eurostat η Ελλάδα είχε τον Φεβρουάριο αρνητικό ενεργειακό πληθωρισμό με τις τιμές της ενέργειας να καταγράφουν μείωση 5,8% και όχι χαμηλότερο ρυθμό αύξησης. Ανάλογο φαινόμενο καταγράφηκε στο Βέλγιο (-14,5%) και στην Ολλανδία (-1,1%). Στοιχεία για τον πληθωρισμό των τροφίμων ή για άλλους παράγοντες που συνθέτουν τον εναρμονισμένο δείκτη τιμών καταναλωτή δεν είναι ακόμη διαθέσιμα από τη Eurostat.

Σε επίπεδο Ευρωζώνης ο πληθωρισμός διαμορφώθηκε τον Φεβρουάριο του 2023 σε 8,5% έναντι 8,6% τον Ιανουάριο του 2023. Οι τιμές των τροφίμων εμφανίζουν στην Ευρωζώνη ακόμη πιο υψηλό ρυθμό ανάπτυξης τον Φεβρουάριο, 15% έναντι 14,1% τον Ιανουάριο, ενώ αντιθέτως οι τιμές της ενέργειας αυξήθηκαν κατά 13,7% έναντι 18,9% τον Ιανουάριο. Στην ομάδα των υπηρεσιών παρατηρείται ετήσια αύξηση τιμών 4,8% έναντι ετήσιας αύξησης 4,4% τον Ιανουάριο και στην ομάδα των μη ενεργειακών βιομηχανικών προϊόντων αύξηση 6,8% έναντι ετήσιας αύξησης 6,7% τον Ιανουάριο.

Πέρα από τη διατήρηση των τιμών των τροφίμων σε πολύ υψηλά επίπεδα, τιμές που επιφέρουν σημαντικό πλήγμα στους οικογενειακούς προϋπολογισμούς και συντηρούν την κοινωνική αναταραχή ή ως αντίδοτο σε αυτή την εφαρμογή έκτακτων μέτρων για τη στήριξη των εισοδημάτων, όπως είναι τα διάφορα επιδόματα – βοηθήματα, προβληματισμό προκαλεί και η αύξηση του δομικού πληθωρισμού. Ο δομικός πληθωρισμός στην Ευρωζώνη διαμορφώθηκε τον Φεβρουάριο του 2023 σε 5,6% από 5,3% τον Ιανουάριο του 2023 και 5% τον Δεκέμβριο του 2022. Επιπλέον, παρά την περαιτέρω επιβράδυνση που καταγράφηκε στην Ελλάδα, σε άλλες χώρες της Ευρωζώνης και μάλιστα στις πλέον ισχυρές σημειώθηκε τον Φεβρουάριο αύξηση του πληθωρισμού, με πλέον χαρακτηριστικό παράδειγμα τη Γερμανία (9,3% από 9,2%), καθώς και τη Γαλλία (7,2% από 7%).

Σε ό,τι αφορά πάντως τις μελλοντικές εξελίξεις στις τιμές των τροφίμων, ενθαρρυντικά είναι τα μηνύματα από τον δείκτη τιμών τροφίμων του FAO (Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ), ο οποίος υποχώρησε τον Ιανουάριο για δέκατο συνεχή μήνα και διαμορφώθηκε στις 131,2 μονάδες από 132,2 μονάδες τον Δεκέμβριο του 2022 και 135,6 μονάδες ένα χρόνο πριν.

Πηγή: www.kathimerini.gr https://www.kathimerini.gr/economy/562303951/plithorismos-kato-apo-7-ton-fevroyario/

 

Υποστήριξηscreen tag
Μετάβαση στο περιεχόμενο