Ο Δήμος Πειραιά βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο στην υλοποίηση ενός χώρου-εργαστηρίου (makerspace) τον οποίο θα εξοπλίσει με τον απαραίτητο σύγχρονο μηχανολογικό εξοπλισμό, στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού έργου POP – Machina (https://pop-machina.eu/).
Στόχος είναι η καθιέρωση του makerspace ως χώρος δημιουργίας στην πόλη που ακολουθεί τις αρχές της Κυκλικής οικονομίας. Ο μηχανολογικός εξοπλισμός που θα εγκατασταθεί συνίσταται σε: 3d printers, lasercutters, cnc (ψηφιακή επιφανειακή επεξεργασία επιφανειών από ξύλο, μέταλλο και χαρτί), σύγχρονες ραπτομηχανές, υπολογιστές, εργαλεία εξειδικευμένα για επεξεργασία πλαστικών, μετάλλου, χαρτιού και ξύλου κ.α.
Στον χώρο αυτό μια κοινότητα δημιουργών (makers), αποτελούμενων από ανθρώπους που θα έχουν την παρακίνηση να παράγουν προϊόντα τοπικά στον Πειραιά με ένα βιώσιμο τρόπο, θα δημιουργούν νέα προϊόντα κυρίως με επαναχρησιμοποίηση και επεξεργασία παλαιών υλικών από ύφασμα, ξύλο, πλαστικό, μέταλλο, χαρτί κ.α. Θα είναι επίσης, ένα σημείο πληροφόρησης/ εκπαίδευσης που εστιάζει στον τρόπο με τον οποίο οι χρήστες και οι επισκέπτες μπορούν να συνεισφέρουν περισσότερο στην προσπάθεια της εφαρμογής της κυκλικής οικονομίας στον Δήμο. Το makerspace θα εγκατασταθεί εντός του κτιρίου της πρώην ΣΚΥΠ, (αμφιθέατρο της Πρώην ΣΚΥΠ/ Σχολή Κλωστικής Υφαντικής Πλεκτικής) που βρίσκεται στο Ο.Τ.122/Τ.22 που περικλείεται από τις οδούς Αμοργού, Ερμουπόλεως, Κύθνου, Λ. Πειραιώς, στην περιοχή των Καμινίων στον Πειραιά.
Η εγκατάσταση του makerspace θα ολοκληρωθεί εντός του 2022, ενώ παράλληλα θα διοργανωθούν διαδικτυακές συναντήσεις/ εργαστήρια /επιμορφώσεις που αποσκοπούν στην ενημέρωση και την εκπαίδευση των πολιτών.
Το Piraeus Makerspace εκκινεί τις διαδικτυακές δραστηριότητές του σε σχέση με την επιχειρηματικότητα και την κυκλική οικονομία και σας προσκαλεί να λάβετε μέρος στην πρώτη διαδικτυακή εκπαιδευτική του δράση που θα λάβει χώρα ηλεκτρονικά στις αρχές του Φλεβάρη του 2022 και θα διαρκέσει για δυο βδομάδες, 3 ημέρες κάθε εβδομάδα (6 ημέρες συνολικά) και περίπου 3 ώρες ημερησίως (18 ώρες συνολικά).
Η δράση αυτή περιλαμβάνει διαδικτυακή εκπαίδευση που θα υλοποιηθεί στην αγγλική γλώσσα στις παρακάτω θεματολογίες με ένα ευέλικτο τρόπο εκμάθησης (και με δυνατότητα ασύγχρονης παρακολούθησης κατόπιν ολοκλήρωσης του αρχικού κύκλου εκπαίδευσης) που απευθύνεται τόσο σε εργαζομένους όσο και σε ενδιαφερόμενους με μη σταθερό καθημερινό ωράριο, μητέρες κλπ. :
Οι συμμετέχοντες δεν χρειάζεται να έχουν πρότερη γνώση στα παραπάνω θεματικά πεδία ενώ απαιτούνται μόνο βασικές γνώσεις ηλεκτρονικών υπολογιστών και ενδιαφέρον για τις αρχές της Κυκλικής Οικονομίας.
Τα μαθήματα αυτά έχουν σκοπό να ενθαρρύνουν τους συμμετέχοντες να εξοικειωθούν με τις βασικές αρχές της επιχειρηματικότητας, να ενισχύσουν υφιστάμενες προσδοκίες και να παράξουν νέες επιχειρηματικές ιδέες, βασιζόμενες στην αρχή του διαλόγου και της διάδρασης. Επισημαίνεται ότι θα δοθεί σχετικό Πιστοποιητικό Παρακολούθησης.
Με την ολοκλήρωση της επιμόρφωσης θα γίνει επιλογή από την αρμόδια ομάδα του Δήμου μεταξύ των αρχικών επιχειρηματικών ιδεών των συμμετεχόντων σε σχέση με την κυκλική οικονομία.
Οι επιλεχθείσες ιδέες θα έχουν τη δυνατότητα –κατόπιν της αρχικής εκπαίδευσης – να συμμετάσχουν σε πρόσθετη συμβουλευτική εκπαίδευση και εργαστήρια (σε φυσικό χώρο ή διαδικτυακά) διάρκειας περίπου 3,5 μηνών, η οποία αναμένεται να καταλήξει στην παραγωγή κατ ελάχιστον δύο επιχειρηματικών πλάνων (business plans).
Δηλώσεις συμμετοχής έως τις 28/01/2022 στην ηλεκτρονική φόρμα που θα βρείτε εδώ.