Εξειδικεύοντας ο κ. Σκρέκας είπε ότι πρόκειται για μια πρόταση που έγινε για πρώτη φορά στις 4 Μαρτίου από τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και πλέον υποστηρίζεται από συνολικά 15 χώρες. Μάλιστα ο κ. Σκρέκας τόνισε ότι έχει διαμορφωθεί «ειδική πλειοψηφία» για να περάσει το μέτρο αφού το συνυπογράφουν και μεγάλες χώρες όπως η Γαλλία, η Ιταλία, η Ισπανία και η Πολωνία.
Στο μεταξύ πέρα από τις αποφάσεις που “ζυμώνει” η ΕΕ και αφορούν τις αλλαγές στις αλλαγής της δομής του περίφημου TTF προωθείται και η ποσόστωση ανά κράτος μέλος για τη μείωση της κατανάλωσης φυσικού αερίου. ‘Ηδη η Κομισιόν έχει καταθέσει ένα πλέγμα ιδεών για υποχρεωτική μείωση της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας στις ώρες αιχμής αλλά και συνολικά. Πλέον βέβαια η Επιτροπή, στο φόντο και των εξελίξεων με τους αγωγούς αλλά και της αντίδρασης της βιομηχανίας, φαίνεται να προκρίνει ένα “σολομώντειο” ποσοστό μείωσης κατά τουλάχιστον 3% αντί του αρχικού 5%. Μένει να φανεί βέβαια επί ποίου χρονικού εύρους θα μετρηθεί το ποσοστό κατανάλωσης. Θα λειτουργήσει δηλαδή ως βάση η τελευταία 5ετία ή όχι;
Αξίζει να σημειωθεί, πάντως, ότι χθες ο κ. Σκρέκας είχε και συνάντηση με τους διαχειριστές και όλους τους εμπλεκόμενους για το θέμα της μείωσης της κατανάλωσης φυσικού αερίου καθώς έχει ληφθεί ήδη απόφαση σε ευρωπαϊκό επίπεδο για μείωση της κατανάλωσης 15% το πεντάμηνο Νοεμβρίου 2022 – Μαρτίου 2023.
Ο διάλογος αναμένεται να συνεχιστεί μέχρι τις 10 Οκτωβρίου, καθώς θα πρέπει να διαμορφωθεί με ευθύνη της ΡΑΕ ένας κατάλογος εταιρειών που θα μείνουν εκτός περικοπών λόγω του στρατηγικού τους χαρακτήρα. Εν τω μεταξύ για τις αλλες εταιρείες το ΥΠΕΝ φαίνεται να προκρίνει τη δημιουργία μιας διαδικασίας, όπου μέσω δημοπρασιών έναντι αμοιβής, θα μπορούν επιχειρήσεις να συμμετέχουν στην προσπάθεια εξοικονόμησης, που βέβαια έτσι θα βασίζεται σε μια εθελοντική βάση και σε μια σειρά οικονομικών κινήτρων αντιστάθμισης.
Μέτρα για τις επιχειρήσεις
Μιλώντας πάντως ο υπουργός Περιβάλλοντος κι Ενέργειας Κώστας Σκρέκας βρέθηκε “ενώπιος – ενωπίω” στην προαναφερθείσα ειδική εκδήλωση που διοργάνωσε το Επαγγελματικό Επιμελητήριο της Αθήνας για το ενεργειακό κόστος περιέγραψε μια σειρά μέτρων που δρομολογεί η κυβέρνηση ως “ανάχωμα” για τις επιχειρήσεις στην ενεργειακή κρίση.
Τα μέτρα αυτά περιλαμβάνουν δράσεις εξοικονόμησης ενέργειας, με ενεργειακές αναβαθμίσεις υποδομών και αντικαταστάσεις συσκευών αλλά και ενίσχυση της αυτοπαραγωγής παραγωγή ηλεκτρισμού από ΑΠΕ. Με βάση τις δηλώσεις του κ. Σκρέκα τον Οκτώβριο αναμένεται να γίνει η προδημοσίευση δυο προγραμμάτων για την εξοικονόμηση ενέργειας από επιχειρήσεις.
Το “Εξοικονομώ” για τις επιχειρήσεις αναμένεται να είναι ύψους 360 εκατ. ευρώ και θα εστιάζει στην ενεργειακή αναβάθμιση επιχειρήσεων του τουρισμού, των υπηρεσιών όπως και κάποιων επιχειρήσεων του δευτερογενούς τομέα.
Επίσης τον Οκτώβριο θα γίνει και η εκκίνηση με τη σχετική προδημοσίευση του προγράμματος «Αλλάζω Συσκευή» για επιχειρήσεις προϋπολογισμού 160 εκατ. ευρώ. Επίσης ανακοίνωσε ότι στο Repower EU έχει ενταχθεί πρόγραμμα ύψους 60 εκατ. ευρώ για τη χρηματοδότηση της αντικατάστασης παλαιών ή της εγκατάστασης νέων ηλιακών θερμοσιφώνων, σημειώνοντας ότι ήδη μέσω του προγράμματος Εξοικονομώ το οποίο στους δυο κύκλους του έχει διαθέσει συνολικά 2 δις ευρώ, έχει χρηματοδοτηθεί η εγκατάσταση 60.000 νέων ηλιακών θερμοσιφώνων.
Σε σχέση με την προώθηση διαδικασιών αυτοπαραγωγής με εγκατάσταση φωτοβολταϊκών στη στέγη και μπαταριών αποθήκευσης ενέργειας, εντός του χώρου δραστηριότητας της κάθε επιχείρησης ο κ. Σκρέκας είπε ότι απαιτείται νομοθετική ρύθμιση που θα κατατεθεί στη Βουλή πριν το τέλος του χρόνου. Η ρύθμιση θα δίνει τη δυνατότητα εικονικού ενεργειακού συμψηφισμού για τα έργα των επιχειρήσεων που ηλεκτροδοτούνται είτε στη Μέση είτε στην Υψηλή Τάση. Παράλληλα είπε ότι το νέο αυτό καθεστώς για την αυτοπαραγωγή και τον εικονικό συμψηφισμό θα περνά μέσα από τη δημιουργία των ενεργειακών κοινοτήτων μόνο από ομάδες επιχειρήσεις.
Παράλληλα ο κ. Σκρέκας ανέφερε ότι, όπως έχει πει και ο αρμόδιος Υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης, θα ανακοινωθεί το επόμενο διάστημα από το υπουργείο Ανάπτυξης πρόγραμμα μέσω ΕΣΠΑ για αλλαγή εξοπλισμού από τις επιχειρήσεις με στόχο τη μείωση του ενεργειακού κόστους.
Πηγή: www.reporter.gr https://www.reporter.gr/Eidhseis/Oikonomia/538884-Skrekas-%C2%ABAllazw-Syskeyh%C2%BB-kai-%C2%ABExoikonomw%C2%BB-gia-epicheirhseis