Σε μονοψήφια επίπεδα υποχώρησε τον Οκτώβριο ο ετήσιος πληθωρισμός στην Ελλάδα, παρά το γεγονός ότι οι τιμές στις υπόλοιπες χώρες της Ευρωζώνης εκτοξεύθηκαν σε νέο ιστορικό υψηλό (για πρώτη φορά σε διψήφιο ποσοστό), εντείνοντας τις ανησυχίες για τον κίνδυνο ύφεσης της ευρωπαϊκής οικονομίας.
Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία της Eurostat, ο εναρμονισμένος ετήσιος δείκτης τιμών καταναλωτή στην Ελλάδα διαμορφώθηκε στο 9,8% έναντι 12,1% τον Σεπτέμβριο. Σε μηνιαίο επίπεδο, παράλληλα, οι τιμές μειώθηκαν κατά 1,0%.
Είναι ενδεικτικό ότι ο ετήσιος πληθωρισμός διολίσθησε κάτω του ψυχολογικού ορίου του 10% για πρώτη φορά από τον Απρίλιο του 2022, καθώς από τον Μάιο έως και τον Σεπτέμβριο του έτους βρισκόταν σταθερά σε διψήφια επίπεδα (10,5% – 11,6 – 11.3% - 11,2% - 12,1%).
Τα εν λόγω στοιχεία, σε κάθε περίπτωση, συνιστούν προαναγγελία των ανακοινώσεων της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ), η οποία τις επόμενες ημέρες θα προχωρήσει στη δική της εκτίμηση για τον δείκτη τιμών καταναλωτή (ΔΤΚ) του Οκτωβρίου. Ας σημειωθεί ότι ο εναρμονισμένος δείκτης της Eurostat είναι συνήθως χαμηλότερος από τον ΔΤΚ, λόγω διαφοροποιήσεων στη μέθοδο της μέτρησης.
Όσον αφορά τις χώρες της Ευρωζώνης, ωστόσο, η ανακοίνωση της Eurostat έδειξε εκτίναξη του ετήσιου πληθωρισμού στο 10,7% έναντι 9,9% τον Σεπτέμβριο-μια επίδοση η οποία αποτελεί νέο ιστορικό υψηλό. Σε μηνιαία βάση, οι τιμές διευρύνθηκαν κατά 1,5%.
Ο ενεργειακός τομέας, για ακόμη έναν μήνα, αποτέλεσε το βασικό «καύσιμο» του φαινομένου, καθώς οι ετήσιες τιμές του κλάδου ενισχύθηκαν κατά 41,9% τον Οκτώβριο έναντι 40,7% τον Σεπτέμβριο (+6,5% η μηνιαία μεταβολή). Ωστόσο, κύμα ανατιμήσεων παρατηρήθηκε και σε άλλους κλάδους, με αποτέλεσμα ο λεγόμενος «σκληρός» ετήσιος δείκτης (εξαιρώντας την ενέργεια και τα τρόφιμα-αλκοόλ-καπνός) να καθορίζεται στο 5% από 4,8% τον Σεπτέμβριο (+0,6% η μηνιαία μεταβολή).
Από τις επιμέρους χώρες – μέλη, το μεγαλύτερο πρόβλημα αντιμετωπίζουν τα κράτη, τα οποία γειτνιάζουν με τις εμπόλεμες Ουκρανία και Ρωσία. Ενδεικτικά, ο ετήσιος δείκτης τιμών στην Εσθονία αναρριχήθηκε στο 22,4% τον Οκτώβριο, ενώ στη Λιθουανία και τη Λετονία ακολούθησε στο 22% και 21,8% αντίστοιχα.
Άνω του ψυχολογικού ορίου του 10%, παράλληλα, καθορίστηκε ο πληθωρισμός στις Ολλανδία (16,8%), Σλοβακία (14,5%), Βέλγιο (13,1%), Ιταλία (12,8), Γερμανία (16,6%), Αυστρία (11,5%), Πορτογαλία (10,6%) και Σλοβενία (10,3%). Στον αντίποδα, κάτω του 9% διαμορφώθηκε ο ετήσιος δείκτης σε Γαλλία (7,1%), Ισπανία (7,3%), Μάλτα (7,5%), Φινλανδία (8,3%) και Λουξεμβούργο (8,8%).
Όλα τα παραπάνω, δυστυχώς, εντείνουν τις ανησυχίες για τον κίνδυνο ύφεσης της ευρωπαϊκής οικονομίας, με κορυφαίους αναλυτές να προειδοποιούν για το ενδεχόμενο συρρίκνωσης του ΑΕΠ ακόμη κι από το δ’ τρίμηνο του 2022. Το πρακτορείο Bloomberg, για παράδειγμα, περιμένει ύφεση 0,9% τον φετινό χειμώνα, με τη ζημιά να είναι ακόμη εντονότερη στη Γερμανία, η οποία έχει μεγάλη έκθεση στο ρωσικό αέριο.
Την ίδια στιγμή, ο πληθωρισμός του Οκτωβρίου προλειαίνει το έδαφος για νέες αυξήσεις επιτοκίων από την κεντρική τράπεζα, κάτι που αναμένεται να κλιμακώσει τις πιέσεις στην ευρωπαϊκή οικονομία. Ας σημειωθεί ότι τα υψηλότερα επιτόκια ναι μεν αντιμετωπίζουν τον πληθωρισμό, αλλά ταυτόχρονα πλήττουν την ανάπτυξη.
Μετά την απόφαση της προηγούμενης Πέμπτης, το βασικό επιτόκιο της ΕΚΤ καθορίζεται πλέον στο 2%. Η επόμενη προγραμματισμένη συνεδρίαση είναι στις αρχές Δεκεμβρίου, με τους αναλυτές να περιμένουν μια νέα παρέμβαση της τάξης είτε των 75 είτε των 50 μονάδων βάσης.
Πηγή: www.newmoney.gr https://www.newmoney.gr/roh/palmos-oikonomias/europi/mikri-anasa-ston-plithorismo-epese-kato-tou-10-ton-oktovrio/