Το 46,6% των εργαζομένων στην Ελλάδα απασχολείται σε πολύ μικρές επιχειρήσεις με έως 9 εργαζομένους, έναντι αντίστοιχου ποσοστού 29,4% στην Ε.Ε. Αντίθετα, στις μεγάλες επιχειρήσεις απασχολείται περίπου το 16,5% των εργαζομένων στην Ελλάδα, έναντι σχεδόν 35,6% στην Ε.Ε.
Τα μεγέθη, που καταγράφει η Alpha Bank στο χθεσινό εβδομαδιαίο δελτίο της, επικαλούμενη στοιχεία της Ε.Ε., έχουν τη σημασία τους, καθώς αναδεικνύουν ελλείμματα παραγωγικότητας στην Ελλάδα. Οι αναλυτές της τράπεζας σημειώνουν ότι «η παραγωγικότητα είναι συνάρτηση του μεγέθους των επιχειρήσεων». Και υποδεικνύουν την ενδεδειγμένη κατεύθυνση: «Η αύξηση συνεπώς του μέσου μεγέθους των ΜμΕ θα μπορούσε να δημιουργήσει σημαντικές οικονομίες κλίμακας, με τα νέα, μεγαλύτερα επιχειρηματικά σχήματα να έχουν, ceteris paribus, υψηλότερη πιστοληπτική επιφάνεια και τη δυνατότητα να επενδύσουν σε τομείς που θα ενισχύσουν περαιτέρω την παραγωγικότητα, καθιστώντας τα πιο ανταγωνιστικά».
Στις ενδιάμεσες κατηγορίες επιχειρήσεων, οι διαφοροποιήσεις Ελλάδας – Ε.Ε. είναι μικρότερες. Οι μικρές επιχειρήσεις, με 10-49 άτομα, απασχολούν το 24,8% των εργαζομένων στην Ελλάδα, έναντι 19,4% στην Ε.Ε., και οι μεσαίες επιχειρήσεις, με 50-249 άτομα, απασχολούν το 12,1% των εργαζομένων στην Ελλάδα και το 15,5% στην Ε.Ε. Η γενική εικόνα είναι ότι στις πολύ μικρές και μικρές επιχειρήσεις η Ελλάδα απασχολεί περισσότερους εργαζομένους από την Ε.Ε. και στις μεσαίες και μεγάλες λιγότερους.
Η ακαθάριστη προστιθέμενη αξία που συνεισφέρουν οι πολύ μικρές επιχειρήσεις στην Ελλάδα είναι 17,5%, όσο περίπου και στην Ε.Ε. (18,6%), ενώ οι μεγάλες επιχειρήσεις συνεισφέρουν το 43% στην Ελλάδα και το 48,2% στην Ε.Ε.
Αριθμητικά, οι πολύ μικρές επιχειρήσεις αποτελούν το 94,4% του συνόλου των επιχειρήσεων, έναντι 5% των μικρών, 0,5% των μεσαίων και 0,1% των μεγάλων.
«Η μέση παραγωγικότητα των πολύ μικρών επιχειρήσεων είναι σημαντικά χαμηλότερη έναντι των μεγάλων επιχειρήσεων», επισημαίνεται στο δελτίο. «Μολονότι αυτό παρατηρείται και στην Ε.Ε.-27, στη χώρα μας είναι ιδιαίτερα έντονο. Συγκεκριμένα, «σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία της Eurostat για το 2020, η παραγωγικότητα των πολύ μικρών επιχειρήσεων στην Ελλάδα ήταν μόλις στο 17% της παραγωγικότητας των μεγάλων επιχειρήσεων, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό στην Ε.Ε.-27 ήταν 48%».
Για την άνοδο της παραγωγικότητας, σημειώνεται, απαιτούνται επενδύσεις σε κεφαλαιουχικό εξοπλισμό, σε συνδυασμό με την ψηφιοποίηση και την τεχνολογική αναβάθμιση, με την αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης και του ΕΣΠΑ. Σημειώνεται ότι μόλις το 39% των ελληνικών ΜμΕ παρουσιάζουν τουλάχιστον το βασικό επίπεδο ψηφιακής έντασης, έναντι 55% του μέσου όρου της Ε.Ε.-27.
Οι αναλυτές της τράπεζας (επικεφαλής οικονομολόγος Παν. Καπόπουλος) επισημαίνουν ότι η μικρομεσαία επιχειρηματικότητα στην Ελλάδα ανέκαμψε σημαντικά το 2022, όπως προκύπτει από τα στοιχεία της Κομισιόν, με τον αριθμό των ΜμΕ να αυξάνεται κατά 3,6% (731.800), την απασχόληση κατά 5,1% (2,2 εκατ.) και την ΑΠΑ κατά 7,6% (34,8 δισ. ευρώ σε τρέχουσες τιμές), σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Πηγή: kathimerini.gr https://www.kathimerini.gr/economy/562540726/mikres-epicheiriseis-megaloi-ergodotes/