Η πτώση του πληθωρισμού στα τρόφιμα αντισταθμίστηκε από την άνοδο των τιμών στις υπηρεσίες διατηρώντας αμετάβλητο τον δείκτη τιμών καταναλωτή στην Ελλάδα στο 2,4% τον Ιούνιο.
Πρόκειται για τον 9ο χαμηλότερο πληθωρισμό σε επίπεδο ευρωζώνης. Με βάση τα προκαταρκτικά στοιχεία της Eurostat, σε επίπεδο ευρωζώνης ο εναρμονισμένος δείκτης τιμών καταναλωτή κατέγραψε οριακή πτώση στο 2,5% από 2,6% τον Μάιο.
Στη χώρα μας παρατηρείται σημαντική επιβράδυνση του ρυθμού ανόδου του πληθωρισμού των τροφίμων καθώς η αύξηση έφτασε στο 1,3% τον Ιούνιο από 2,4% τον Μάιο και 4,8% τον Απρίλιο. Πρόκειται για τον δεύτερο χαμηλότερο πληθωρισμό στα τρόφιμα μεταξύ των κρατών-μελών της ευρωζώνης μετά τη Φινλανδία που διαμορφώθηκε στο 0,8%.
Βασική αιτία διατήρησης ωστόσο του πληθωρισμού τον Ιούνιο στα ίδια επίπεδα με το Μάιο ήταν οι υπηρεσίες καθώς τον προηγούμενο μήνα κατεγράφη αύξηση στον ρυθμό ανόδου των τιμών κατά 4,4% από 3,4% τον Μάιο. Μεγαλύτερη πτώση σημείωσαν οι τιμές στην ενέργεια, όπου τον Ιούνιο μειώθηκαν κατά 2,5% έναντι μείωσης 1,8% τον Μάιο. Όσον αφορά τον δομικό πληθωρισμό στην Ελλάδα, χωρίς δηλαδή τα τρόφιμα-ποτά-καπνικά και την ενέργεια, τον Ιούνιο αυξήθηκε στο 3,4% από 2,8 τον Μάιο.
Σε επίπεδο ευρωζώνης, ο ρυθμός αύξησης των τιμών στον κλάδο των τροφίμων-ποτών και καπνού έφτασε στο 2,5% τον Ιούνιο από 26% τον Μάιο. Οι τιμές στην ενέργεια αυξήθηκαν κατά 0,2% από 0,3% τον Μάιο. Αμετάβλητος στο 4,1% παρέμεινε ο ρυθμός αύξησης των υπηρεσιών στην ευρωζώνη τον Ιούνιο.
Ο πληθωρισμός στη Γερμανία σημείωσε μεγαλύτερη πτώση από ό,τι αναμενόταν τον Ιούνιο, και διαμορφώθηκε στο 2,5% από 2,8% τον Μάιο. Στην Ιταλία αυξήθηκε στο 0,9% από 0,8% τον Μάιο. Αντίθετα, μείωση στο 3,5% κατέγραψε ο πληθωρισμός στη Ισπανία από 3,8% τον Μάιο και στη Γαλλία στο 2,5% τον Ιούνιο από 2,6% τον προηγούμενο μήνα.
Πηγή: naftemporiki.gr