Επιστρεπτέα προκαταβολή: Αλλαγές στο χρονοδιάγραμμα εξέτασης των ενστάσεων

Επιστρεπτέα προκαταβολή: Αλλαγές στο χρονοδιάγραμμα εξέτασης των ενστάσεων

Το υπουργείο Οικονομικών προσανατολίζεται στο να δώσει περισσότερο χρόνο στην αρμόδια επιτροπή.

Πίστωση χρόνου φαίνεται να ετοιμάζεται να δώσει το υπουργείο Οικονομικών στην αρμόδια Γενική Διεύθυνση Οικονομικών Υπηρεσιών και πιο συγκεκριμένα στην επιτροπή που χειρίζεται το θέμα των ενστάσεων από όσους έχασαν τα δάνεια της επιστρεπτέας προκαταβολής.

Αν και το αρχικό χρονοδιάγραμμα προέβλεπε ότι η διαδικασία εξέτασης των ενστάσεων θα είχε ολοκληρωθεί έως τις 28 Φεβρουαρίου 2023 ώστε οι φορολογούμενοι να ενημερωθούν αν τελικά δικαιούνται τα κρατικά δάνεια, μέχρι σήμερα κανείς δεν γνωρίζει ποια είναι η τύχη των ενστάσεων. Σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο Οικονομικών προσανατολίζεται στο να δώσει περισσότερο χρόνο στην αρμόδια επιτροπή ώστε να λυθούν ορισμένα νομοθετικά και τεχνικά θέματα μηχανογράφησης ώστε να προχωρήσει ο έλεγχος των ενστάσεων και να καλυφτούν όσοι έχασαν τα δάνεια, μέσω της Επιστρεπτέας Προκαταβολής.

Στην συγκεκριμένη κατηγορία φορολογουμένων, ανήκουν εκείνοι που, παρά το γεγονός ότι είχαν πληγεί από την υγειονομική κρίση και υπέβαλαν αίτηση για να ενταχθούν στους κύκλους της επιστρεπτέας προκαταβολής αποκλείστηκαν λόγω μη κάλυψης των κριτηρίων. Στη συνέχεια όμως, τους δόθηκε η δυνατότητα να υποβάλουν ενστάσεις διεκδικώντας τη χορήγηση των ενισχύσεων της επιστρεπτέας προκαταβολής.

Με βάση το ισχύον νομοθετικό καθεστώς όσες επιχειρήσεις και επαγγελματίες  δικαιωθούν, μετά την εξέταση των ενστάσεων που έχουν υποβάλει, θα λάβουν την κρατική ενίσχυση που δικαιούνται και θα κληθούν να εξοφλήσουν την οφειλή της επιστρεπτέας προκαταβολής σε 96 άτοκες δόσεις από τον Ιούνιο με τα ποσά να είναι «κουρεμένα» έως 75%.

O έλεγχος των ενστάσεων πραγματοποιείται με βάση τα στοιχεία που έχουν δηλώσει οι επιχειρήσεις και τα στοιχεία που έχει αποστείλει εγγράφως στην ΑΑΔΕ και περιέχονται στις βάσεις δεδομένων της. Οι αιτήσεις για λήψη των κρατικών δανείων που είχαν απορριφθεί επανεξετάζονται μετά από φορολογικούς ελέγχους σε βιβλία και στοιχεία ενώ διενεργούνται και άλλοι έλεγχοι από τις αρμόδιες υπηρεσίες.

Στην περίπτωση που από την επανεξέταση προκύπτει ότι το αίτημα είναι βάσιμο, ο φάκελος αποστέλλεται στην ΑΑΔΕ για επανεξέταση. Στη συνέχεια, η ΑΑΔΕ προβαίνει εκ νέου σε αυτοματοποιημένο έλεγχο των προϋποθέσεων, λαμβάνοντας υπόψη αποκλειστικά τα στοιχεία που έχει δηλώσει η επιχείρηση στη φορολογική διοίκηση, με την επιφύλαξη των οριζόμενων στις αποφάσεις περί πραγματοποίησης διασταυρώσεων, και διενέργειας φορολογικού ελέγχου.

Εάν προκύψει ότι η επιχείρηση δικαιούται τη χορήγηση της ενίσχυσης δημιουργείται συγκεντρωτική και αναλυτική κατάσταση με τα στοιχεία των δικαιούχων και το δικαιούμενο ποσό. Η ενίσχυση καταβάλλεται από το υπουργείο Οικονομικών.

Πηγή: www.naftemporiki.gr https://www.naftemporiki.gr/finance/economy/1457712/epistreptea-prokatavoli-allages-sto-chronodiagramma-exetasis-ton-enstaseon/

Υποστήριξηscreen tag
Μετάβαση στο περιεχόμενο