Τη στιγμή που το ΥΠΕΘΟ προωθεί μέσα στο πρώτο τρίμηνο του χρόνου προγράμματα ενισχύσεων συνολικού προϋπολογισμού 1,5 δισ. ευρώ, η Κομισιόν δίνει μεγαλύτερο ορίζοντα ενισχύσεων, αυξάνοντας το όριο σωρευτικής ενίσχυσης από τα 200.000 στα 300.000 ευρώ.
Πρόκειται για τον γνωστό στους επαΐοντες των “ήσσονων ενισχύσεων”, δηλαδή τις επιδοτήσεις που δίνονται από τα κράτη-μέλη, σε επιχειρήσεις, είτε με απευθείας εθνικούς πόρους -μέσω για παράδειγμα του Αναπτυξιακού Νόμου, είτε μέσα από χρηματοδοτικά εργαλεία της ΕΕ, όπως το ΕΣΠΑ 2021-2027, το Ταμείο Ανάκαμψης και άλλα περισσότερο ειδικά προγράμματα. Μέχρι και το τέλος του 2023, ο κανόνας αυτός επέτρεπε σωρευτικές κρατικές ενισχύσεις σε μια επιχείρηση, έως 200.000 ευρώ για διάστημα 3 ετών.
Με τις αλλαγές που ισχύουν από την 1/1/2024 μέχρι και τις 31/12/2030, η σωρευτική επιδότηση σε μια επιχείρηση αυξάνεται κατά 100.000 ευρώ, στα 300.000 ευρώ για διάρκεια και πάλι 3 ετών, δίνοντας τη δυνατότητα μεγαλύτερων επενδύσεων. Πλέον, μια επιχείρηση έχει μεγαλύτερα περιθώρια να ενταχθεί πχ σε ένα πρόγραμμα του ΕΣΠΑ με επιδότηση 100.000 ευρώ και παράλληλα να πάρει κι ένα χαμηλότοκο δάνειο του Ταμείου Ανάκαμψης έως 200.000 ευρώ και να είναι συμβατή με τον κανόνα de minimis.
Παράλληλα, με τον αναθεωρημένο κανονισμό, η υποχρέωση για τα κράτη-μέλη να καταγράφουν από το 2026 σε ενιαία πλατφόρμα το σύνολο των κρατικών ενισχύσεων που παρέχουν σε επιχειρήσεις. Το ΥΠΕΘΟ αναμένεται να θεσμοθετήσει την ενιαία πλατφόρμα κρατικών ενισχύσεων, με νομοσχέδιο που αναμένεται να καταθέσει το πρώτο τρίμηνο του χρόνου στη Βουλή, για την αναμόρφωση του ΠΔΕ. Παράλληλα με την αλλαγή αυτή, οι επιχειρήσεις αποφορτίζονται από την υποχρεωτική αποστολή ετήσιων καταστάσεων, με τις κρατικές ενισχύσεις που έχουν δεχθεί.
Επίσης, με το νέο κοινοτικό κανονισμό για ενδιάμεσους χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς για την περαιτέρω διευκόλυνση της βοήθειας με τη μορφή δανείων και εγγυήσεων, δεν απαιτείται πλέον πλήρης μετακύλιση των πλεονεκτημάτων από τους ενδιάμεσους χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς, στους τελικούς δικαιούχους.
Με τους νέους κανόνες δίνεται η δυνατότητα τα προγράμματα ενίσχυσης από το ΕΣΠΑ 2021-2027 και το Ταμείο Ανάκαμψης, αλλά και τα κίνητρα του αναπτυξιακού νόμου, να συνδυάζονται καλύτερα από τις επιχειρήσεις ώστε να επιτυγχάνεται το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.
Η αναθεώρηση του κανόνα de minimis πέραν του ότι ήταν τελείως απαραίτητη, στην παρούσα χρονική συγκυρία, ώστε τα κράτη-μέλη να διατηρήσουν ένα υψηλό επίπεδο δημοσίων επενδύσεων προκειμένου η ΕΕ να ξεφύγει από τον κύκλο της αναιμικής ανάκαμψης, αποτελεί ίσως και ένα βήμα για το μέλλον.
Παρότι κανείς ακόμη δεν μπορεί να δεσμευτεί για οτιδήποτε στις Βρυξέλλες, έχει αρχίσει να αναπτύσσεται ο διάλογος, για το τι έπεται μετά το Ταμείο Ανάκαμψης το οποίο με βάση τον κανονισμό για τη δημιουργία του, δεν θα επαναληφθεί. Στην έκθεση για την ανταγωνιστικότητα της ΕΕ, που συνέταξε η Κομισιόν και συζητήθηκε στο Eurogroup της 15ης Ιανουαρίου, καταγράφεται σαφώς ότι η Ευρώπη δείχνει να χάνει έδαφος, σε σχέση με τις ΗΠΑ και την Κίνα, ειδικά σε ό,τι αφορά τις ψηφιακές επενδύσεις. Μάλιστα, ο ίδιος ο Επίτροπος, αρμόδιος για τα οικονομικά θέματα, Πάολο Τζεντιλόνι, στην τοποθέτησή του μετά τη συνεδρίαση του συμβουλίου και σκεπτόμενος φωναχτά τόνισε ότι “Θα πρέπει από τώρα, να συζητήσουμε τι θα έχουμε μετά το τέλος του Ταμείου Ανάκαμψης”, ώστε η ΕΕ να συμβαδίσει με τις άλλες οικονομικές υπερδυνάμεις.
Πηγή: capital.gr https://www.capital.gr/oikonomia/3764689/erxontai-ependutika-programmata-mikromesaion-epixeiriseon-me-auximeni-epidotisi/