Eurostat: Στο 3,5% ο πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Αύγουστο

Eurostat: Στο 3,5% ο πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Αύγουστο

Στο 5,2% ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη

Στο 3,5% διαμορφώθηκε ο πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Αύγουστο, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat.

Ο δείκτης τιμών καταναλωτή παραμένει έτσι στο ίδιο επίπεδο σε σχέση με τον Ιούλιο, σε ετήσια βάση, αν και είναι ελαφρώς υψηλότερος σε σχέση με τις αρχικές εκτιμήσεις της Eurostat για 3,4%. Πρόκειται για την έβδομη χαμηλότερη μεταβολή στην Ευρωπαϊκή Ένωση (μαζί με το Λουξεμβούργο).

Σε μηνιαία βάση, συγκριτικά με τον Ιούλιο του 2023, ο πληθωρισμός στη χώρα μας κατέγραψε αρνητικό ρυθμό μεταβολής υποχωρώντας στο -0,2%.

Στο 5,2% ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη

Σύμφωνα με την ανακοίνωση των τελικών στοιχείων της Eurostat, ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη διαρμοφώθηκε στο 5,2% τον Αύγουστο, ελαφρώς χαμηλότερα από το 5,3% του Ιουλίου και της πρώτης ανάγνωσης.

Τα χαμηλότερα ποσοστά καταγράφηκαν στη Δανία (2,3%), στην Ισπανία και στο Βέλγιο (2,4%).

Στον αντίποδα, τα υψηλότερα ποσοστά εντοπίστηκαν στην Ουγγαρία (14,2%), την Τσεχία (10,1%) και τη Σλοβακία (9,6%).

Ο δομικός πληθωρισμός, ο οποίος εξαιρεί τα προϊόντα με ευμετάβλητες τιμές, όπως τα τρόφιμα και η ενέργεια, διαμορφώθηκε στο 5,3%, μειωμένος από το 5,5% του Ιουλίου. Παραμένει ωστόσο σε υψηλά επίπεδα.

Σημειώνεται ότι ο δομικός πληθωρισμός είναι ένας δείκτης που παρακολουθούν στενά οι αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) κατά τις αποφάσεις τους σχετικά με τη νομισματική πολιτική.

 

«Προβλέπουμε ότι τόσο ο βασικός όσο και ο δομικός πληθωρισμός θα επιβραδυνθούν αισθητά τον Σεπτέμβριο», εκτιμάει το Bloomberg Economics. «Στις 14 Σεπτεμβρίου, η ΕΚΤ έδωσε το σήμα ότι το κόστος δανεισμού μπορεί να παραμείνει αρκετά υψηλό μέχρι να επαναφέρει τον πληθωρισμό στον στόχο της ΕΚΤ (που είναι στο 2%). Η επίμονη πτώση των υποκείμενων μέτρων για τον πληθωρισμό που επιβεβαιώθηκε εκ νέου τον Αύγουστο θα πρέπει να προσφέρει στο Διοικητικό Συμβούλιο περαιτέρω διαβεβαίωση για αυτήν την αξιολόγηση. Εφόσον οι πιέσεις στις τιμές συνεχιστούν σε αυτήν την τάση, την οποία αναμένουμε, αυτός ο κύκλος αύξησης των επιτοκίων μάλλον έχει τελειώσει».

Πηγή: www.naftemporiki.gr https://www.naftemporiki.gr/finance/economy/1515548/eurostat-sto-35-o-plithorismos-stin-ellada-ton-aygoysto/

Υποστήριξηscreen tag
Μετάβαση στο περιεχόμενο