Η αύξηση των ηλεκτρονικών συναλλαγών κατά 30% σε σχέση με το προηγούμενο και κατά 63% σε σύγκριση με το 2019 έχει οδηγήσει στη συρρίκνωση της φοροδιαφυγής, ενώ την ίδια στιγμή φαίνεται ότι οι φορολογούμενοι έχουν πάρει “ζεστά” τη νέα εφαρμογή appodixi που λειτουργεί από την περασμένη εβδομάδα.
Όπως αναφέρουν στελέχη του οικονομικού επιτελείου, έφθασε η ώρα για το επόμενο βήμα που προβλέπει την υποχρεωτική χρήση των POS σε όλες τις επαγγελματικές ομάδες. Επί της ουσίας, τα POS επεκτείνονται στο σύνολο της οικονομικής δραστηριότητας.
Σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών το περυσινό έτος οι ηλεκτρονικές συναλλαγές είχαν διαμορφωθεί στα 53 δισ. ευρώ και πλέον υπολογίζεται ότι θα ξεπεράσουν τα 65 δισ. ευρώ. Βέβαια, η χρήση καρτών ανέρχεται στο 50% (ιδιωτική κατανάλωση 125 δισ. ευρώ) όταν σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες ξεπερνά το 75-80%.
ΟΙ συνθήκες έχουν ωριμάσει και η επιστροφή στην κανονικότητα, μετά από την πανδημική κρίση και το κλείσιμο της αγοράς, επιτρέπει την επέκταση των POS σε όλους τους κλάδους της οικονομίας.
Σήμερα δεν έχουν υποχρέωση να διαθέτουν POS: τα γυμναστήρια, τα πάρκινγκ, τα ταξί, τα περίπτερα, τα θέατρα και οι κινηματογράφοι κ.λ.π.
Την ίδια στιγμή υπάρχουν και κατηγορίες επαγγελμάτων που δεν έχουν υποχρέωση τήρησης ταμειακής μηχανής και παραμένουν στο χειρόγραφο σύστημα. Και αυτό όπως αναφέρουν από το υπουργείο Οικονομικών θα αλλάξει.
Το σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών και της ΑΑΔΕ, υπολογίζεται ότι θα έχει ολοκληρωθεί στο τέλος του πρώτου τριμήνου του 2023. Από το νέο έτος θα προχωρήσει και η διασύνδεση των ταμειακών μηχανών-φορολογικών μηχανισμών με τα 836.000 POS.
Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, οι επιχειρήσεις έχουν υποχρέωση να έχουν διασυνδέσει τις ταμειακές μηχανές με τα POS τους από την 1.1.2023. Η υποχρέωση διασύνδεσης με τα POS ισχύει καθολικά στην επικράτεια για όλες τις επιχειρήσεις που χρησιμοποιούν ταμειακές και φορολογικούς μηχανισμούς για την έκδοση παραστατικών λιανικής.
Παράλληλα, όλες οι επιχειρήσεις που χρησιμοποιούν φορολογικούς μηχανισμούς θα πρέπει να διαβιβάζουν τα στοιχεία τους στην εφορία εντός της ημέρας. Η εξέλιξη αυτή θα δώσει την δυνατότητα στη φορολογική διοίκηση να γνωρίζει σε πραγματικό χρόνο (live) το πότε πραγματοποιήθηκε μία συναλλαγή.
Ουσιαστικά, αυτή τη στιγμή η εφορία έχει την πληροφορία για τις αποδείξεις που εκδίδονται μέσω φορολογικών μηχανισμών και η συναλλαγή γίνεται με μετρητά αλλά δεν υπάρχει η πληροφορία για τις συναλλαγές που γίνονται με κάρτες.
Στην παρούσα φάση οι επιχειρήσεις εστίασης οι οποίες διαθέτουν 110.000 ταμειακές στέλνουν στοιχεία αποδείξεων κάθε 3 ώρες, τα πρατήρια υγρών καυσίμων που διαθέτουν 13.500 ταμειακές κάθε 1 ώρα.
Οι υπόλοιπες επιχειρήσεις στέλνουν τα στοιχεία ανά 24ωρο, με την έκδοση της ημερήσιας συγκεντρωτικής κίνησης (το γνωστό “Ζ”). Στόχος της ΑΑΔΕ, σε συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων είναι η διαβίβαση να γίνεται ανά 10 με 15’.
Παράλληλα, από τα τέλη Οκτωβρίου όσες επιχειρήσεις δεν διαβιβάζουν τα δεδομένα των συναλλαγών στην ΑΑΔΕ, θα αντιμετωπίζουν τσουχτερά πρόστιμα και κλείσιμο της επιχειρήσεις έως και 96 ώρες.
Πηγή: www.capital.gr https://www.capital.gr/tax/3660670/pos-pantou-dromologei-to-upoik