Συνέδριο Πειραιάς Επιχειρείν – Δελτίο Τύπου

Συνέδριο Πειραιάς Επιχειρείν – Δελτίο Τύπου

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε το 1ο Συνέδριο Ανάπτυξης της Επιχειρηματικότητας με τίτλο «ΠΕΙΡΑΙΑΣ ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ», στις 14 και 15 Δεκεμβρίου 2022, που διοργάνωσαν ο Δήμος Πειραιά με τις τρεις δράσεις του: το Κέντρο Στήριξης Επιχειρηματικότητας του Δήμου Πειραιά, το Κέντρο Προώθησης Νεοφυών Επιχειρήσεων και την Κοινότητα Γνώσης & Οικονομίας για την Γαλάζια Οικονομία και το Πανεπιστήμιο Πειραιά.
Πάνω από 300 συμμετέχοντες, είτε δια ζώσης, είτε εξ αποστάσεως, ενημερώθηκαν για τις τάσεις, εξελίξεις και προοπτικές της επιχειρηματικότητας και της γαλάζιας οικονομίας στον Πειραιά, μέσω της παρουσίασης συμπερασμάτων μελετών που εκπονεί το Κέντρο Στήριξης Επιχειρηματικότητας.
Βασικοί ομιλητές ήταν κυβερνητικά στελέχη, ο Περιφερειάρχης, η Αντιπεριφερειαρχής Πειραιά, ο Δήμαρχος, οι ακαδημαϊκοί, ο εκπρόσωπος της Διαχειριστικής Αρχής της Περιφέρειας, οι εκπρόσωποι των επιμελητηρίων και παραγωγικών φορέων της πόλης, στελέχη τραπεζών και επιχειρήσεων που έχουν αναλάβει σημαντικά έργα υποδομής τοπικής και εθνικής εμβέλειας, οι οποίοι παρουσίασαν θέματα που άπτονται της επιχειρηματικότητας και της καινοτομίας στη Γαλάζια Οικονομία.
Επίσης, παρουσιάστηκαν ενέργειες και πρωτοβουλίες που έχουν αναπτυχθεί από τις δομές του Δήμου Πειραιά μέχρι σήμερα, ενώ οι συμμετέχοντες εκπρόσωποι της εθνικής, περιφερειακής και τοπικής ηγεσίας, ακαδημαϊκοί και παραγωγικοί φορείς συζητήσαν για τις ευκαιρίες και τις προκλήσεις ανάπτυξης της καινοτομίας και της νεοφυούς επιχειρηματικότητας για τον Πειραιά του 2030.
Το Συνέδριο φιλοξενήθηκε στην Αίθουσα εκδηλώσεων του Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς (Ακτή Μιαούλη 10, Πειραιάς).

Στην εναρκτήρια ομιλία του, την πρώτη ημέρα του Συνεδρίου, ο Δήμαρχος Πειραιά κ. Γιάννης Μώραλης τόνισε : «Aπό το 2014, όταν και αναλάβαμε τη Διοίκηση του Δήμου, σταθερή μας θέση είναι πως ο Δήμος Πειραιά πρέπει να είναι μέρος της συζήτησης σε οτιδήποτε αφορά στην ανάπτυξη της
πόλης: τη ναυτιλία, το εμπόριο, τις ιδιωτικές επενδύσεις κ.α. Είναι προφανές λοιπόν ότι το επιχειρείν είναι ένα μεγάλο «κομμάτι» της ανάπτυξης της πόλης μας. Η διημερίδα που διοργανώσαμε περιελάμβανε ενδιαφέρουσες θεματικές και πολύ σημαντικούς ομιλητές, με ουσιαστικά συμπεράσματα.
Τα τελευταία χρόνια υλοποιήσαμε πολλά και σημαντικά προγράμματα: το Blue Lab, το Κέντρο Στήριξης Επιχειρηματικότητας, το Κέντρο Προώθησης Νεοφυών Επιχειρήσεων, ενώ έχουμε μια σταθερή συνεργασία με τα επιμελητήρια, με το Πανεπιστήμιο Πειραιά και με την Περιφέρεια Αττικής, η οποία
υποστηρίζει οικονομικά τις περισσότερες από αυτές τις πρωτοβουλίες. Είναι χαρακτηριστικό πως από τα 80.000.000 της ΟΧΕ τα οποία μας ενέκρινε η Περιφέρεια Αττικής σε μια διαγωνιστική διαδικασία, τα 25.000.000 αφορούσαν την επιχειρηματικότητα, ενώ σταθερά στεκόμαστε δίπλα στις επιχειρήσεις, τις οποίες επιδοτήσαμε με ένα πρόγραμμα 7 εκατ. ευρώ άμεσης χρηματοδότησης. Έχουμε αναλάβει πολλές σημαντικές πρωτοβουλίες για την επιχειρηματικότητα, τις νεοφυείς επιχειρήσεις, τη γαλάζια οικονομία και σε αυτή την κατεύθυνση θα συνεχίσουμε στο μέλλον».

Στον χαιρετισμό που απηύθυνε ο Περιφερειάρχης Αττικής κ. Γιώργος Πατούλης ανέφερε μεταξύ άλλων: «Χαιρετίζω τις πρωτοπόρες προσπάθειες του Δήμου Πειραιά που σχεδίασε και υλοποιεί πλέον συγκεκριμένη Στρατηγική για τη Γαλάζια Ανάπτυξη, τοποθετώντας τη θάλασσα στην πρώτη γραμμή για την οικονομική του ανάπτυξη. Η διοίκηση της Περιφέρειας θα συνεχίσει να αξιοποιεί κάθε διαθέσιμο πόρο με στόχο την ενθάρρυνση και στήριξη του έργου των νέων επιστημόνων για τη στροφή προς τη γαλάζια και την κυκλική οικονομία. Επιτρέψτε μου να συγχαρώ τον Δήμο Πειραιά για το Κέντρο Προώθησης Νεοφυών Επιχειρήσεων αλλά και για την Κοινότητα Γνώσης & Οικονομίας για την Γαλάζια Οικονομία. Οι επιχειρήσεις και ιδιαίτερα οι νεοφυείς παίζουν σημαντικό ρόλο στη μετατροπή της οικονομίας σε ένα πιο πράσινο αλλά και πιο γαλάζιο μέλλον. Έτσι, θα βοηθήσουν την οικονομία στο να επιταχύνει τη μετάβαση της σε μια περισσότερο κυκλική προσέγγιση».

Η Αντιπεριφερειάρχης Πειραιά κα Σταυρούλα Αντωνάκου στο χαιρετισμό της ευχαρίστησε τον Περιφερειάρχη Αττικής και αναφέρθηκε στη γόνιμη συνεργασία μεταξύ της Περιφέρειας Αττικής και της Περιφερειακής Ενότητας Πειραιά, προς την κατεύθυνση του καλύτερου δυνατού προγραμματισμού και κατεύθυνσης των κρατικών χρηματοδοτήσεων την τελευταία τριετία. Τόνισε μάλιστα την κρισιμότητα του συντονισμού που απαιτείται για την πραγματοποίηση τόσο έργων υποδομής, όσο και έργων/δράσεων στήριξης της τοπικής επιχειρηματικότητας.

Τις εργασίες της 1ης ημέρας του Συνεδρίου συντόνισε ο Αντιδήμαρχος Προγραμματισμού και Βιώσιμης Ανάπτυξης κ. Δημήτρης Καρύδης, ο οποίος τόνισε ότι: «Θέλουμε να δούμε τα θέματα της επιχειρηματικότητας στον Πειραιά από πολλές πλευρές γιατί έχουμε τα άμεσα μέτρα που ήδη ολοκληρώνονται, όπως τα 7.000.000 με τα οποία επιχορήγησε ο Δήμος Πειραιά τις επιχειρήσεις που επλήγησαν λόγω Covid-19 και ήδη έχουμε φτάσει στο 90% και πλέον των καταβολών, αλλά δεν φτάνει μόνο αυτό. Πρέπει να δούμε κι άλλα θέματα που απασχολούν την επιχειρηματικότητα
στην πόλη μας, το παρόν και το μέλλον της, να εστιάσουμε στον ψηφιακό μετασχηματισμό, να εστιάσουμε στα θέματα χρηματοδότησής τους, πάντα σε συνεργασία με τα επιμελητήρια και τους παραγωγικούς φορείς».

Χαιρετισμό επίσης απηύθυναν, από την πλευρά του Αναδόχου του Κέντρου Στήριξης Επιχειρηματικότητας Δήμου Πειραιά, οι κ.κ. Νικήτας Κωνσταντέλλος – Πρόεδρος & Δ/νων Σύμβουλος της ICAP CRIF και Γιώργος Δεληγιάννης – Senior Partner Head of Advisory της Grant Thornton και – εκπροσωπώντας τον ΟΛΠ ο κ. Νεκτάριος Δεμενόπουλος.

Κεντρικός ομιλητής της 1ης ημέρας του Συνεδρίου ήταν ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών κ. Θεόδωρος Σκυλακάκης, ο οποίος αρχικά αναφέρθηκε στην ευρύτερη πορεία της οικονομίας, δίνοντας έμφαση στις αρνητικές συνέπειες των διαδοχικών οικονομικών και κοινωνικών κρίσεων των τελευταίων ετών, ενώ εξέφρασε την πεποίθηση ότι η χώρα εισέρχεται σε μια νέα φάση θετικής πορείας ανάπτυξης και επενδύσεων, έχοντας προσπεράσει προβλήματα του παρελθόντος, όπως το μη βιώσιμο χρέος. Εξειδικεύοντας για τον Πειραιά, τόνισε ιδιαίτερα τις σοβαρές δημόσιες επενδύσεις που είναι σε εξέλιξη και χρηματοδοτούνται από το ΤΑΑ όπως τα Δικαστήρια, την ανάπλαση του παραλιακού μετώπου και το
Μουσείο Εναλίων Αρχαιοτήτων, ενώ αναφέρθηκε και στις ιδιωτικές επενδύσεις μέσω του ΤΑΑ, όπως τα δάνεια μέσω του ΤΑΑ για ΜμΕ ύψους 2 δισ., τις επερχόμενες δράσεις όπως το Εξοικονομώ Επιχειρώντας καθώς και τα εργαλεία κατάρτισης.

Επί της κεντρικής ομιλίας, τοποθετήθηκαν οι εκπρόσωποι των παραγωγικών φορέων της πόλης και πιο συγκεκριμένα : ο Οικονομικός επόπτης του ΕΒΕΠ κ. Νίκος Μανεσιώτης, ο Πρόεδρος του ΒΕΠ κ. Γιώργος Παπαμανώλης-Ντόζας, ο Α ́ Αντιπρόεδρος του ΕΕΠ κ. Νίκος Παπαγεωργίου και ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Πειραιά κ. Θεόδωρος Καπράλος.

Τις εργασίες της 1ης ημέρας του Συνεδρίου παρακολούθησαν, μεταξύ άλλων, ο Δήμαρχος Περάματος Γ. Λαγουδάκης, ως εκπρόσωπος του Αρχηγού Λιμενικού Σώματος ο Αρχιπλοίαρχος Λ.Σ. Ροκίδης Ζαφείριος, στελέχη του Δήμου Πειραιά, εκπρόσωποι φορέων, συλλόγων, επιχειρήσεων.
Η εκδήλωση μεταδόθηκε ζωντανά μέσω του ακόλουθου συνδέσμου: https://www.youtube.com/watch?v=jxg1sjxdCnA

 

Υποστήριξηscreen tag
Μετάβαση στο περιεχόμενο